Powered by Bravenet Bravenet Blog

31-1-2007

11:00 AM (2636 days, 4h, 29min ago)

Dr. Amran Kasimin berguru dengan Datuk Harun Din

Datuk Dr. Amran Kasimin
Tarikh Lahir
1 Ogos 1945
Tempat Lahir
Kg Patah Pedang, Minyak Beku
Batu Pahat. Johor
Jawatan
Pengkaji Kebudayaan Islam
Ahli Dewan Undangan Negeri Bangi, Selangor
Pendidikan
Doktor Falsafah dalam Bidang Sosiologi Agama dan Kebudayaan
Dari Universiti Of Arbedeen, Scotland
Sarjana Persuratan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
Dr. Amran: berguru dengan Datuk Dr. Harun Din
(klik tajuk)
Semua artikel soal jawab agama bersama Dr. Amran Kasimin
 adalah bacaan bersifat ilmiah. Seandainya anda faham apa yang  disampaikan oleh beliau maka apa jua yang tersirat didalamnya akan  dapat dimanfaatkan. Artikel beliau di siarkan pada setiap hari ahad di akhbar Mingguan Malaysia.
 Jika ada sebarang kemuskilan hubungi beliau di alamat seperti dibawah
Dr. Amran Kasimin,
Lot 3673, Jalan Aman, Kg. Sungai Merab Luar,
43000 Kajang, Selangor.
 
Klik pada tajuk untuk paparan sepenuhnya
Terdapat  170 artikel Dr. Amran
 setakat Kemaskini terakhir pada
29  Julai 2011
 
Bahagian 1 drpd 2
 

 Nikmat anugerah Tuhan
Tak salah jadi tabligh
Bukan salah tabligh
  Hukum mewarnakan rambur
 Punca keruntuhan akhlak
Tak minat berniaga
Makna semangat
Korban dan Akikah
 suami tak nak pergi haji
 Menyambut kehadiran hari raya
Memahami sikap pasangan
Amalan bulan Ramadan
 Amanah tak bertempat
Masjid gah tapi kosong
Islam tidak di persimpangan
Bayi melalak hingga ke subuh
 Sepupu bersifat binatang
 Hukum Allah itu jelas
Derita pendatang tanpa izin
Jangan abaikan masjid
Ketakutan perasuah politik
Sihir dalam politik
Jangan Abaikan Masjid
Ketakutan perasuah politik
Sihir dalam politik
Lupa diri bila hidup mewah
 Sifat Rakus Berterusan
Kebaikan ada muslihat
Sihir Merebut Jawatan
 Syak seorang suami
 Isteri mentaati suami
 Hubungan Terlarang
 Sedut harta karun
 Lalai sebab tiada iman
 Dipukau warga asing
 Kalimah dipersenda
 Berdoa satu ibadah
 Janji dan Kesabaran
Iblis Ghairan Mengoda
 
 Artikel seterusnya à
Senarai penuh 165 artikel 
Dr. Amran Kasimin
<<<<<<<<<<<<  ®  v  ®  >>>>>>>>>>>>
 
** catatan  w@gim@n**
Jika anda bercadang untuk menyebar atau menyalin atau menempek artikel ini dimana mana blog atau media cetak pastikan anda meletakkan nama asal penulis dan penerbit artikel dan jangan lupa url (http://) dimana  artikel ini di salin. Sebarang penerbitan semula bagi tujuan komersil hendaklah mendapat kebenaran bertulis daripada penulis atau media/syarikat dimana artikel ini diterbitkan. Sebarang tindakan mahkamah daripada pihak berkenaan adalah diluar tanggungjawab pemilik blog ini.
Contoh: 
Penulis:   Dr. Amran Kasimin 
Terbitan asal:    Mingguan Malaysia online  xxxxxxx
url artikel:
http://grenbara.bravejournal.com/entry/
  
2009  ®© HAK CIPTA  SELEBET  INTERNATIONAL 
* Jadilah seorang bloger yg sentiasa menghargai
 hasil kerja  blogers @ penulis @ penerbit lain dengan tanpa segan silu
  memberi  kredit line  kepada mereka . Paparkan kreativiti
 mereka  dengan  menampilkan dari mana asal usul
bahan  asal yg anda salin dan tempek itu.
21 komen.

Posted by Along Az:

Al-Hamdulilah, moga usaha yg murni ini diberkati Allah, dan sepatutnya diteruskan utk masa2 mendatang, hanya Allah saja tempt bergantung & bermohon segala2nya...Amin!:)
17-5-2007 @ 2:34 PM (2530 days, 1h, 55min ago)

Posted by Rose:

Semoga ini akan menjadikan amal Jariah yg berguna di alam kubur nanti!o:)
17-5-2007 @ 4:43 PM (2529 days, 23h, 46min ago)

Posted by Adriana:

macam maner nak berhubung dgn Dr. Amran? dia ada email?
05-7-2007 @ 10:46 AM (2481 days, 5h, 42min ago)

Posted by Ahmad Muhammad:

Syukur pd Alah swt, kpd Sdra/ri yg membuat blog ini diRahmati Allah dan diberi kekuatan utk meneruskan Koleksi Dr Amran Kasimin ini. Sesungguhnya ini satu Usaha/amal yg teramat baik pernah Sy jumpa, moga diBerkati Allah...Amin!:):o
25-9-2007 @ 2:19 PM (2399 days, 2h, 10min ago)

Posted by azizol bin muhamad:

macam mana nak berhubung dengan Dr Amran Kasimin selain melalui surat-menyurat..? boleh dapatkan email address nya..
29-11-2007 @ 12:58 PM (2334 days, 2h, 30min ago)

Posted by dia mahani:

macam mana nak berhubung denfan Dr.Amran melalui e-mail???:)
12-1-2009 @ 1:13 PM (1924 days, 2h, 16min ago)

Posted by wagiman:

sdra/i dia mahani, saya tidak punya alamat email Dr. Amran tetapi alamat rumah yang saya ada ialah:
Lot 3673, Jalan Aman, Kg. Sungai Merab Luar, 43000 Kajang, Selangor.

dan bagi Soal Jawab di UM online ialah:

Datuk Dr. Amran Kasimin, Mingguan Malaysia, 46M, Jalan Lima off Jalan Chan Sow Lin, 55200 Kuala Lumpur
atau e-mel ke mingguan@utusan.com.my
14-1-2009 @ 10:17 AM (1922 days, 5h, 11min ago)

Posted by Azhar Ahmad:

Saudara, kalau tak silap minggu lepas ada satu artikel dato' berkenaan hukum harta karun yang di ambil dari bumi. Saya dah puas mencari artikel tersebut tapi tak dapat. Bolehkan saudara membantu saya? Terima kasih
12-2-2009 @ 10:02 AM (1893 days, 5h, 26min ago)

Posted by alif hafizuddin:

assalamualaikum w.t.b
alhamdulillah pencarian laman web yang membicarakan tetang dr.amran kasimin ini ada... saya pelajar dr U.M.K... sedang menjalankan kajian tetang santau... jadi disini saya nak minta beberapa pandangan dan jawapan dari saudara... erm kalo diikutkan santau merupakan sesuatu yang dilakukan secara zahar dan batin... tapi walaubagaimanapun ianya mensti melalui kaedah batiniah dimana bacaan mentera akan dibacakan... erm boleh tak saudara cerita tentang bagaimana santau ini dilakukan mengikut jenis2 nya? dan bagai mana hendak mengubati santau2 tersebut? terima kasih... harap dapat membantu....
16-3-2009 @ 12:50 PM (1861 days, 3h, 38min ago)

Posted by adeeba:

adakah dr amran seorang perawat. bagaimana dan di mana dapat saya berjumpa dengan beliau.
17-4-2009 @ 9:16 AM (1829 days, 7h, 13min ago)

Posted by anaa:

ade x no tel or email dr amran?td dh cube send email y mingguan@utusanw.com.my. tp xdpt.undelivered..hrp dpt maklum kalu ade pape link utk kontek ustaz amran..ade prkare y sgt pntng..syukran..
29-4-2009 @ 9:44 PM (1816 days, 18h, 44min ago)

Posted by nia:

salam...ade x alamat emel dr amran???
26-8-2009 @ 6:32 PM (1697 days, 21h, 57min ago)

Posted by wagiman:

alamat rumah Dr. Amran ada diatas ..;)
27-8-2009 @ 10:59 AM (1697 days, 5h, 30min ago)

Posted by norizah mohd zain:

ingin bertanya dan meminta pertolongan tentang saka
11-3-2010 @ 5:56 PM (1500 days, 21h, 33min ago)

Posted by wagiman:

sdri norizah, bab saka ni ada eloknya dibaca tulisan Dr. Amran ini. Ada beberapa tajuk yg berkaitan saka. Atau cuba hubungi perawat yg sy linkkan di ruangan perawat cara Islam. Di dalam blog mereka ini ada banyak kisah saka dan cara menyelesaikan masalahnya. Tk
16-3-2010 @ 2:29 PM (1496 days, 2h, 0min ago)

Posted by Yusof Bin Muhammad:

Assalamualaikum ustaz,
Di sini saya ingin mendengar pendapat dan pandangan tuan, mengenai ilmu duit ghaib.
Saya pernah terlibat dengan jemaah untuk mencari duit ghaib, yang kononnya diberi oleh "embah" , Saya bukannya 100% mahukan duit itu, cuma nak tahu bagaimana duit boleh dikeluarkan dari alam ghaib, kalau nak difikirkan memang tak logik, cuma saya agak keliru, orang yang diresapi embah tu, agak berhasil mengeluarkan duit berkoyan-koyan banyaknya akan dibagikan sesama jemaah. Benarkan ilmu ini ada,Siapa itu embah, difahamkan ia melibatkan beberapa orang wali songo. Jemaah ini kumpulan dari Batu Pahat, dan Keluang. Diharapkan tuan Ustaz dapat menjelaskan hal ini.
16-4-2010 @ 11:49 PM (1464 days, 16h, 39min ago)

Posted by wagiman:

Salam. Sdr. Yusof, sy bukan ustaz dan jgn pangil sy ustaz. Untuk maklumat lanjut atas apa yg sdr. tanyakan sila baca artikal Dr. Amran di link dibawah ini. (copy dan paste dlm web brauser anda)
http://grenbara.bravejournal.com/entry/28024
19-4-2010 @ 9:47 AM (1462 days, 6h, 41min ago)

Posted by ZAINIZAINAL:

Salam. Blog yang baik untuk penyebaran ilmu dakwah. izinkan saya mengambil artikel terpilih dalam bidang pengubatan Islam untu saya paparkan di blog saya untuk tujuan pengembangan ilmu bukan tujuan perniagaan. Terima Kasih.
20-4-2010 @ 10:23 PM (1460 days, 18h, 6min ago)

Posted by Nana76:

salam.keluarga saya ada 1 masalah,yg mana berkaitan dgn rumah pusaka.saya dah berjumpa dgn ramai org yg arif dan ustaz dan 98% diantara mereka mengatakan yg rumah pusaka itu tersimpan harta karun yang dijaga oleh makhluk halus.Jadi masalahnya mereka yg tidak boleh menzahirkan harta tersebut.Hanya dikalangan waris yg berhak sahaja,tetapi keluarga saya tidak seorang pn yg berkebolehan untuk berinteraksi dgn makhluk halus tersebut.Oleh sebab perkara ini sudah berlanjutan selama 20 tahun maka saya berhasrat untuk membuat temujanji dgn ustaz Amran Kasimin tentang hal ini juga berkaitan penyakit berkaitan dgn saka keluarga.:)
06-7-2010 @ 6:20 PM (1383 days, 22h, 9min ago)

Posted by Lenny:

Kepada sesiapa yang berminat dengan buku Dr Amran Kasimin, boleh berhubung dgn email.Buku terbaru di pasaran adalah Rawatan Cara Nabi 1(hard cover). Sesuai untuk sesiapa yang sakit dan mahu berjinak2 menjadi pengubat.
16-7-2010 @ 9:04 PM (1373 days, 19h, 25min ago)

Posted by siti hajar:

saya tiada coment, tetapi saya ingin bertanya adakah halal jika memperoleh harta karun dari bantuan orang bunian? yang dkatakan islam....dan adakah halal juga jika kita berubat dengan pengamal yang mengamalkan perubatan islam ,tetapi jika rumahnya di hiasi dengan kain langsir kuning, adakah itu berunsurkan memanggil jin atau syaitan,atau adakah pertolongan dari alam lain yang islam?
07-1-2011 @ 9:55 AM (1199 days, 5h, 33min ago)

Post New Comment

No Smilies More Smilies »
Please type the letters you see